Zdravá strava – co to vlastně znamená?
Víme, že fast-food a podobné druhy jídel plné smaženého oleje a soli pro nás určitě zdravé nejsou. Jsou to tedy vitamíny, minerály, kvalitní bílkoviny sacharidy tuky?
Je to i vláknina, která reguluje trávení tuků a sacharidů. Pomáhá čištění našich střev, působí jako prebiotikum a může se starat o spoustu dalších zdravých funkcí pro naše tělo.
Vláknina je složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.
Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a jiných sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení a může nám to pomoci zamezit přejídání a vydržet pocity hladu. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.
Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak lépe opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.
Doporučený příjem vlákniny
denně je 20-35 gramů pro dospělého člověka.
Benefity vlákniny
Zvyšuje pocit nasycení – vláknina intenzivně
přijímá vodu – bobtná.
Urychluje průchod tráveniny tlustým střevem a snižuje tak riziko
zácpy.
Snižuje glykemický index přijaté potravy, tím reguluje hladinu cukru v krvi.
Snižuje hladinu cholesterolu.
Čistí naše střeva.
Vláknina je schopna na sebe ve střevech vázat nežádoucí látky obsažené v potravě i látky vznikající při trávení a chrání tím sliznici střev před poškozením. Má protirakovinný a ochranný účinek.
Zabraňuje množení patogenních mikroorganismů ve střevech.
Negativa vlákniny
- Bolesti břicha a křeče
- Nadýmání
- Zvýšená plynatost
- Průjem či naopak zácpa
Vláknina na sebe může vázat různé složky potravin a snižovat tak vstřebatelnost
nežádoucích látek. Bohužel i těch prospěšných. Dochází k tvorbě sloučenin
s vápníkem, železem, hořčíkem či zinkem a z těchto komplexů již naše tělo
nedokáže minerální látky vstřebat a využít.
Zkušenosti s nízkým příjmem vlákniny
- Nulová plynatost
- Nulové nadýmání
- Nižší frekvence vyprazdňování
- Pocit prázdnějšího břicha
- Snížení kožních problémů
- Snížení akné
- Cholesterol, cukrovka jsou dle krevních testů v pořádku
Osobní tipy a závěr
Nejsem doktor, moje slova nejsou svatá. Na to nikdy nezapomínejte.
Vláknina dle mého názoru není životně nutná pro zdraví našeho těla. Pokud jste zdravý člověk, který s příjmem vlákniny nemá žádné problémy, rozhodně bych se jí nevyhýbal. Všechny její případné benefity jsou výborné. Zasycení, množství jídla na talíři, rozmanitost jídla. Toho jsem si vždy užíval a vážil v dietě nejvíce.
Pokud ale máte s vlákninou problém, tyhle všechny věci se dají přežít. Stále můžete držet dobrou dietu bez většího množství zeleniny a ovoce. Doporučuji najít ty nejlepší druhy, které obsahují minimum vlákniny a nechat je projít tepelnou úpravou, která ještě navíc snižuje množství vlákniny. Osobně mi vyhovují jen tyto zdroje.
Nejlepší ovoce s nízkým obsahem vlákniny
- Čerstvý banán
- Konzervované ovoce
- Kvalitní džusy z ovoce
Nejlepší zelenina s nízkým obsahem vlákniny
- Cuketa
- Dýně
- Okurky
- Mrkev
- Brambory oloupané, hoooodně uvařené
Video, kde si ukážeme a vysvětlíme všechny informace z dnešního článku přikládám ZDE