06.září

JE VLÁKNINA NUTNÁ PRO ZDRAVÉ TĚLO?

posted by Aleš Lamka

Zdravá strava – co to vlastně znamená?

Víme, že fast-food a podobné druhy jídel plné smaženého oleje a soli pro nás určitě zdravé nejsou. Jsou to tedy vitamíny, minerály, kvalitní bílkoviny sacharidy tuky?

Je to i vláknina, která reguluje trávení tuků a sacharidů. Pomáhá čištění našich střev, působí jako prebiotikum a může se starat o spoustu dalších zdravých funkcí pro naše tělo.

 

Vláknina je složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a jiných sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení a může nám to pomoci zamezit přejídání a vydržet pocity hladu. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak lépe opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Doporučený příjem vlákniny denně je 20-35 gramů pro dospělého člověka.

Benefity vlákniny

Zvyšuje pocit nasycení – vláknina intenzivně přijímá vodu – bobtná.
Urychluje průchod tráveniny tlustým střevem a snižuje tak riziko zácpy.
Snižuje glykemický index přijaté potravy, tím reguluje hladinu cukru v krvi.
Snižuje hladinu cholesterolu.
Čistí naše střeva.

Vláknina je schopna na sebe ve střevech vázat nežádoucí látky obsažené v potravě i látky vznikající při trávení a chrání tím sliznici střev před poškozením. Má protirakovinný a ochranný účinek.

Zabraňuje množení patogenních mikroorganismů ve střevech.


Negativa vlákniny

  • Bolesti břicha a křeče
  • Nadýmání
  • Zvýšená plynatost
  • Průjem či naopak zácpa

Vláknina na sebe může vázat různé složky potravin a snižovat tak vstřebatelnost nežádoucích látek. Bohužel i těch prospěšných. Dochází k tvorbě sloučenin s vápníkem, železem, hořčíkem či zinkem a z těchto komplexů již naše tělo nedokáže minerální látky vstřebat a využít.

Zkušenosti s nízkým příjmem vlákniny

  • Nulová plynatost
  • Nulové nadýmání
  • Nižší frekvence vyprazdňování
  • Pocit prázdnějšího břicha
  • Snížení kožních problémů
  • Snížení akné
  • Cholesterol, cukrovka jsou dle krevních testů v pořádku

Osobní tipy a závěr

Nejsem doktor, moje slova nejsou svatá. Na to nikdy nezapomínejte.

Vláknina dle mého názoru není životně nutná pro zdraví našeho těla. Pokud jste zdravý člověk, který s příjmem vlákniny nemá žádné problémy, rozhodně bych se jí nevyhýbal. Všechny její případné benefity jsou výborné. Zasycení, množství jídla na talíři, rozmanitost jídla. Toho jsem si vždy užíval a vážil v dietě nejvíce.

Pokud ale máte s vlákninou problém, tyhle všechny věci se dají přežít. Stále můžete držet dobrou dietu bez většího množství zeleniny a ovoce. Doporučuji najít ty nejlepší druhy, které obsahují minimum vlákniny a nechat je projít tepelnou úpravou, která ještě navíc snižuje množství vlákniny. Osobně mi vyhovují jen tyto zdroje.


Nejlepší ovoce s nízkým obsahem vlákniny

  • Čerstvý banán
  • Konzervované ovoce
  • Kvalitní džusy z ovoce

 

Nejlepší zelenina s nízkým obsahem vlákniny

  • Cuketa
  • Dýně
  • Okurky
  • Mrkev
  • Brambory oloupané, hoooodně uvařené


Video, kde si ukážeme a vysvětlíme všechny informace z dnešního článku přikládám ZDE 

KOMENTÁŘE

Buď první, kdo přidá komentář!

NAPSAT KOMENTÁŘ