Seřadit od nejstaršího
  • Vojta Žemba uživatel

    Zdravím všechny nadšence pro fitness, zdravý lifestyle a zdravé stravování!

    Každý, kdo začínal nějak cvičit a měnil si jídelníček, se setkal s problémem: jak dostat do sebe dostatek kvalitních potravin aby to bylo i poživatelné? Jenom přeci nikdo nechce jíst 4 krát denně kuřecí s rýží. Strava by měla být pestrá pro získání všech vitamínů a minerálů. 

    Proto jsem vytvořil toto vlákno. Je určeno pro všechny lidi, kteří se nějak stravují a mají například své oblíbené recepty, které nejsou zrovna obvyklé, nebo mají své vychytávky jak dostat v objemovce kvantum jídla do sebe apod. a chtějí se o své nápady či znalosti podělit! Jenom přeci nemůžeme všechno nechat jen na Alešovi a spol. :) 

    Meze se nekladou. U svého receptu uveďte ingredience (+ kolik čeho) a postup přípravy. Neočekávám, že budete znát přesné makroživiny apod. Můžete ovšem vyzdvihnout nějaké zdravé suroviny, proč jsou dobré a proč je dobré je zařadit do jídelníčku.

    Těším se na vaše recepty!

    Zde přikládám svůj recept:

    Avokádová pomazánka:

    Potřebujeme:

    • avokádo
    • pomazánkové máslo (bez chuti) cca 150ml
    • lžičku citrónové šťávy
    • česnek popř. jiné koření

    Postup:

    Avokádo rozkrojíme napůl, odstraníme pecku a lžící oddělíme dřeň od slupky a vložíme ji do střední misky. Případné šedé části avokáda vyhoďte. Poté přidáme pomazánkové máslo a lžičku citrónové šťávy. Na závěr přidáme podle chuti koření, které dodá pomazánce celkovou chuť (avokádo je samo o sobě takové nevýrazné a bez chuti). Osobně volím variantu ochucení rozmačkaným česnekem. Všechny ingredience pořádně promícháme. Pomazánku můžeme namazat na jakékoli pečivo, je vhodné i jako jednohubky například pro návštěvu. 

    Proč zařadit do jídelníčku?

    Avokádo je velice zdravý a bohatý zdroj tuků. Kvalitní česnek je zase skvělý zdroj vitamínů A, B a C, selenu, jodu a jiných látek a posiluje organismus a má i další jiné pozitivní účinky na tělo.

    TIP:

    Pomazánku z avokáda si udělejte až bude avokádo zralejší = měkčí. Lépe se vám ho bude rozmačkávat a promíchávat s ostatními surovinami. Pokud by bylo moc tvrdé, použijte tyčový mixér. Pomazánku zkonzumujte co nejdříve, rychle začne šednout a není dobrá. Uchovávejte v lednici.

    Zobrazit více 14. 01. 2019, 23:01 | Aktualizováno 14. 01. 2019, 23:06
  • Nemáte někdo tip jak na hovězí maso? Dost jezdím autem a kolikrát není kde ohřát a jím na benzínce v autě z krabičky, dělával jsem si hovězí mleté, smíchané s majoránkou a pepřem (ala karbanátek), zastudena dost odporné a často jsem to musel dělat tak, že jsem to rozžvejkal a zalil vodou abych to do sebe dostal :D Teď jsem hovězí vynechal a řeším to většinou kombinací oříšků a mozarelly + kupa zeleniny nebo vejce.

    23. 01. 2019, 22:20
    Zobrazit odpovědi
  • Přidávám svůj oblíbený recept. Podle mě takové typicky "krabičkové" jídlo, do školy nebo do práce, když člověk nemá čas moc vyvářet. Lze dělat ve všech možných variantách, na co každý má chuť nebo makra :D 

    Karbošky: na fotce

    - mleté krůtí maso

    - vejce (na 500g masa 2 vejce)

    - baby špenát

    - sušená rajčata

    - šalotka

    - sýr 

    - koření (sůl, pepř, chilli, sladká paprika, sušený česnek)

    Špenát, rajčata a šalotku rozmixujeme, všechno smícháme a dochutíme. Není potřeba olej, vše drží u sebe. Vytvoříme hromádky (karbošky - na 500g masa 12kusů) a pečeme podle typu masa. Toť vše. Jednoduché a výborné. (Ten špenát tomu dává trochu děsivou barvu :D )

    19. 01. 2019, 17:10
  • Taky přispěju svým tipem, ať se nám recepty trochu rozrostou, přece nikdo nechceme pořád dokola jíst stejné chutě :-) Tento recept je sice opět klasika kuře+rýže, ale vzhledem k exotickým chutím je to úplně něco jiného, alespoň pro mě. Je to tradiční asijské levné jídlo, já ho ještě do prosince neznal a to jsem milovník asijské kuchyně :-)

    Nasi Goreng

    Potřebujeme (na 2 porce, rýži a maso si +-upravte dle vlastní potřeby)

    • 160g jasmínové rýže (hmotnost v syrovém stavu)
    • 300g kuřecích prsou 
    • 3-4 vejce
    • 2 střední stroužky česneku
    • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
    • 1 střední červená cibule nebo šalotka
    • 3 větší jarní cibulky
    • 1 lžíce chilli směsi Sambal Olek
    • 2 lžíce sladké sojové omáčky
    • 1 lžíce ústřicové omáčky
    • 1 lžíce sojové omáčky
    • olivový nebo kokosový olej
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    Postup

    Připravíme si uvařenou a vychladlou jasmínovou rýži (nejlepší je uvařená den předem, ale není nezbytně nutné), vychladla rýže je důležitá, aby šly semínka pěkně od sebe.Do wok pánve dáme trošku oleje (dávám tak 2-3g) a orestujeme kuřecí maso (můžeme maso předem lehce nasolit) po orestování dáme maso bokem na talířek. Opět přidáme trošičku oleje a vlijeme rozšlehané vejce, v rychlosti osmažíme a vařečkou natrháme na co nejmenší kousky a opět dáme bokem na talířek.

    Nyní na pánev dáme na drobno nakrájenou červenou cibuli, jakmile trochu změkne přidáme prolisovaný česnek, polovinu množství nasekané jarní cibulky a nastrouhaný čerstvý zázvor. Jakmile se po chvíli směs rozvonní přidáme lžíci chilli sambal olek, směs je dost pálivá tak opatrně, kdo má rád ostré nebude mít problém, kdo ne dejte radši méně, přidat lze kdykoliv. Celé tak minutku promícháme na pánvi a poté přidáme předem připravenou rýži a vše promícháme.

    Jakmile se vše prohřeje, přisypeme orestované kuřecí maso a vejce, přidáme sojové omáčky (já oproti výše zmíněnému dávám cca 1 necelou lžíci tmavé a 1,5-2 lžíce světlé), ústřicovou omáčku a opět vše promícháme a necháme prohřát. Podle chuti lze dosolit, dopepřit, doostřit sambal olek. Nakonec do směsi vmícháme druhou část čerstvé jarní cibulky. Výsledná směs by neměla být suchá, ale taková mazlavá.K tomuto jídlu se tradičně navrch dává ještě volské oko.

    Moje tipy

    - chceš-li snížit nutriční hodnoty pokrmu, nedávej navrch volské oko, dej pouze jedno rozšlehané vejce na 2 porce nebo vynech vejce uplně. Osobně ho dávám jen do pokrmu, volské oko dávám jen občas, když potřebuju z nějakého důvodu v ten den nahnat bílkoviny/tuky.

    - použij místo kuřecího krevety nebo mix krevety+kuřecí

    Ilustrační foto

    Zobrazit více 17. 01. 2019, 14:02 | Aktualizováno 17. 01. 2019, 14:09
    Zobrazit odpovědi
  • Aleš Lamka administrátor

    Super, jen pište bando, nejlepší vám klidně s Verčou pak i natočíme

    15. 01. 2019, 14:02
  • Diky za recept ! niekedy vyskusam ! 

    14. 01. 2019, 23:20