15.duben

Victor Martinez - klasické tréninkové problémy

posted by Aleš Lamka
 

Vzestup Victorových ramenních svalů

Se kterou partií si měl největší problémy? Jak dlouho to byla tvá slabina a jak si nakonec ten problém vyřešil? 

Hodně lidí tomu nevěří, když jim to teď tvrdím, ale na mých začátcích byly obrovská slabina ramena. Nebylo to špatnými cviky. Dělal jsem tlaky a rozpažování stejně jako dnes, ani ta technika nebyla ani tak zlá. Neměl jsem to správné propojení svalů s mou myslí. Zvedal jsem závaží, ale nevnímal jsem žádné kontrakce, zatínání a protahování při každém pohybu. Jakmile jsem zjistil, co jsem dělal špatně, pracoval jsem velmi tvrdě, abych cítil každou jednotlivou ramenní část v průběhu tréninku. Začal jsem také obměňovat druhy jednotlivých cviků, snažil jsem se na mé delty útočit ze všech možných i nemožných úhlů. Poté začaly konečně růst.

 

Cesta k napruhovaným hýždím

Slyšel jsem, že některé cviky dokážou dodat hýžďovým svalům ono vytoužené napruhování. Například hluboké dřepy, hýžďové stroje a výpady. Myslíš si, že je to pravda a nebo je prostě potřeba snížit množství tuku v těle na 2-3%?

Musíš stáhnout tuky v těle prakticky na nulu, aby si viděl napruhované hýždě – o tom žádná. Samozřejmě tam ale taky musíš nějaké ty svaly mít, že. Nemůžeš mít pruhy na plochém hrudníku, tak jak bys mohl chtít pruhy na plochém zadku? Dřepy, leg press, výpady a výšlapy ti pomohou vybudovat svaly. Potom musíš stáhnout téměř všechen tuk pomocí diety a cardia., což se lehce řekne, ale už hůř provede!

 

Kdy je bolest dobrá?

Vypadá to, že hodně kulturistů doma používá molitanové rolny, aby získali nějaké výhody, které vídáš po návštěvě chiropraktika a nebo maséra. Pochybuju, že je to stejně tak dobré, ale pro ty, kteří si tyto druhy terapií jednoduše nemohou dovolit, by to nemuselo být až tak úplně od věci. Myslíš si, že to za to stojí?

Ber to takhle. Je to lepší než nic. Budeš si schopen sám uvolnit některé ztuhlé svaly. Problém je ten, že tyto rolny nejsou přesné. Musel by ses hodně snažit, aby ses dokázal zaměřit na malé svalové partie, které tě zlobí. Terapeut tyto malá místa dokáže promasírovat například loktem a ještě k tomu ze všech úhlů. Vím, že většina z vás nemá nabitou šrajtofli, ale i kdybyste mohli jít na podobné masáže třeba jednou měsíčně, nebo 4x ročně, tak to opravdu stojí za to. Ujistěte se ale, že jste si vybrali terapeuta, který pracuje se sportovci a nebojí se tvrdě zabrat. Správná hluboko-tkáňová masáž bývá velmi bolestivá. Pokud ne, pravděpodobně tam ztrácíš čas a peníze.

 

Co bych chtěl změnit?

Tvá genetika vypadá perfektně. Odjakživa jsou kulturisté svými největšími kritiky. Kdyby ses mohl magicky vrátit a změnit nějaký aspekt tvé struktury, tvaru svalu a tak dále .. Je tu něco takového, co by si změnil?

Myslím, že bych byl raději čistý mezomorf, který snadno získává svaly. Když se na mě podíváte teď, většina si řekne, že jsem asi tak velký odjakživa. Bohužel mi to trvalo roky a roky. Když jsem byl ještě „náctiletý“ vážil jsem okolo 80 kil. Na mých prvních NPC závodech jsem soutěžil v lehké kategorii okolo 85 kil. Nakonec to časem, dřinou a pílí dopadlo a nabral jsem objem, jaký jsem potřeboval. Když už se ale ptáš – jasně, rád bych to celé zvládl rychleji!

 

Kolik vody je „dost“?

Říká se, že by se mělo pít 2-4 litry vody každý den. Jsem si jistý, že množství vody, které opravdu potřebujeme se musí měnit podle naší hmotnosti, úrovni aktivity a prostředí ve kterém žijeme. Jak máme vědět, kolik je „dost“? Máme pít tolik vody, abychom chodili každých 15-20 minut čůrat, nebo ti to zní přehnané?

Nikdo by neměl chodit čůrat každých 15 minut, to je směšné. Co budeš dělat, když nebudeš moct? Budeš nosit plínky pro seniory? Myslím si, že 2-3 litry je pro většinu lidí normální množství, pokud není obzvlášť teplo. Já ani nepiju moc vody když jím, většinou jen mezi nimi, protože mi to jinak nedělá dobře. Pokud máš často žízeň, měl by si pít častěji, ale pokud ne, tak bych to ani moc neřešil.

 

Proměnění šunky na maso při cvičení nohou

Já opravdu nemám čas, abych mohl navštěvovat posilovnu tolikrát, abych mohl rozdělit nohy na samostatný trénink kvadricepsů a hamstringů. Mé hamstringy za mými kvadricepsy zaostávají. Bylo mi řečeno, abych je trénoval jako první. Pokud to ale udělám, tak zvedané váhy při dřepování nebo na leg pressu trpí. Měl bych i přesto pokračovat nebo si myslíš, že mám trénovat hamstringy normálně po kvadricepsech? 

Nezapomínej, že jsou při těchto komplexních pohybech, jako jsou dřepy a leg-press, hamstringy silně zapojovány současně s kvadricepsy. Proto se vždy ujistím, abych oba dva svaly nejdříve pořádně zahřál předkopy a zákopy. To jsem se naučil, když jsem pracoval s Oscarem Ardonem. Poté jsem se po odcvičených kvadricepsech vracel opět k hamstringům a zničil je dalšími zákopy a rumunskými mrtvýmy tahy. Pokud tvé hamstringy opravdu silně zaostávají, tak by si je pravděpodobně měl trénovat jako první a nedělat si starosti s následným snížením vah. To je jen díky tomu, jak jsem již říkal, že jsou hamstringy  také zapojovány při dřepech a leg pressu, takže jsou již před-vyčerpané. Možná to je i dlouhodobě dobře, protože si aspoň většina z vás při honbě za super těžkými váhami neodrovná kolena a záda..

    Zdroj: musculardevelepoment.com Přeložil a upravil vlastními slovy: Aleš Lamka
KOMENTÁŘE

Buď první, kdo přidá komentář!

NAPSAT KOMENTÁŘ